علیلاریجانی:کسانی که مخالفتی دارند؛با لنگه کفش که نظر نمیدهند/برخی در مجلس خلاف وعده عمل کردند
پایگاه خبری شهرستان نیمروز به نقل از آرمان نوشت:
استقلال مهمترین ویژگی علی لاریجانی است؛ مردی که قبای ریاست مجلس را بر تن دارد این روزها بیش از همیشه فراجناحی بودن خود را به رخ تندروها میکشد. اعتدال او به اندازه ای است که گروههای سیاسی اصلاحطلب و میانهرو از هماکنون برای تمدید جلوس او بر کرسی ریاست پارلمانی رایزنی میکنند. رئیس مجلس اخیرا در دیدار با جمعی از اصحاب رسانه، طلاب و روحانیون به برخی سوالات پاسخ داد.
علی لاریجانی گفت: در بحث تصویب برجام در مجلس که برخی میگویند در عرض ۲۰ دقیقه انجام شد نباید خودمان را به تجاهل بزنیم. رئیس مجلس با تشریح روند مذاکرات هسته ای در دو دولت گذشته و درباره روند بررسی این موضوع در عرض ۲۰ دقیقه در مجلس اظهار داشت: البته ما معجزه مهمی هم انجام ندادیم، زیرا برخی در کشور ظرف ۲ ساعت نیز ۳۰۰ مصوبه داشتهاند! و این رفتار مورد تمجید عدهای قرار گرفت! اما این موضوع که بحث میکنیم مربوط به تصمیمگیری ۲۰ دقیقهای در مجلس نبوده است. از اینرو نباید خودمان را به تجاهل بزنیم. وی توضیح داد: مذاکرات اخیر هستهای حدود سه سال و نیم طول کشید و این مذاکرات مربوط به این دولت هم نبود بلکه در پایان دولت قبل صورت گرفت. در آن زمان آمریکاییها پیشنهادی برای مذاکره دادند، زیرا مذاکرات با ۱+۵ به بنبست رسیده بود، از اینرو آنها از طریق
سلطان قابوس پیغامی را برای انجام مذاکره به ما رساندند. رئیس مجلس افزود: در این رابطه جلسات بسیاری در سطح بالای کشور گذاشته و بحث شد که آیا ما این مساله را پیگیری کنیم یا خیر؟ در این حوزه برخی افراد هم مخالف بودند ولی در کل، نظام تصمیم گرفت که با شرط با آنها مذاکره کند و آن شرط این بود که غربیها حق غنیسازی در ایران را بپذیرند. در این رابطه خیلی رفت و آمد شد تا اینکه آمریکاییها نامهای نوشته و در آن مطرح کردند که ما غنیسازی در ایران را پذیرفتیم. البته ابتدا شفاها در مذاکرات گفتند که ما غنیسازی در ایران را قبول داریم، از اینرو گروه مذاکرهکننده به ایران آمده و این موضوع را مطرح کردند، اما در نهایت به این نتیجه رسیدیم که پذیرش شفاهی فایدهای ندارد. به گفته لاریجانی، در مرتبه دوم آمریکاییها نوشتهای دادند که آن نوشته امضا نداشت، باز هم بر سر این مساله بحث شد و به این نتیجه رسیدیم که این نوشته نیز مورد قبول واقع نیست، تا اینکه من سفری به عمان داشتم و نظر رهبر معظم انقلاب به سلطان قابوس داده شد و ایشان گفتند که من حتما این مساله را حل میکنم و شما نیز مذاکرات را قطع نکنید.
تشریح جایگاه شورای عالی امنیت ملی و مجلس در مذاکرات هستهای
رئیسمجلس در ادامه سخنانش در این دیدار اضافه کرد: سلطان قابوس بعد از مدتی نامهای نوشته و گفتند که من با آمریکاییها صحبت کرده و آنها حق غنیسازی در ایران را قبول کردهاند، اما باز هم ما نپذیرفتیم تا اینکه نامه رئیسجمهور آمریکا به رهبر معظم انقلاب ارسال شد. بعد از این مساله برای هدایت مذاکرات هستهای شورایی به وجود آمد که این شورا تا پایان بحث هستهای حدود ۳۰ جلسه برگزار کرد و قطعا اینگونه نبود که یک عده بروند و مذاکره کنند، از اینرو در شورا تصمیم گرفته میشد که چگونه مذاکره شود، چه محورهایی مطرح شده و نتیجه مذاکرات مدام در شورا اعلام و براساس آن تصمیمگیری میشد. گاهی در مذاکرات مسیری طی میشد و بعد از بررسی در شورا مشخص میشد که مسیر طی شده غلط است. وی در پاسخ به این سوال که آیا این شورای مربوطه در حضور رهبر معظم انقلاب تشکیل شد، گفت: البته این شورا وظیفه مستقلی داشت، اما با این وجود بیش از ۱۰ جلسه در خدمت رهبر معظم انقلاب تشکیل شد و ایشان چارچوبها را مشخص میکردند و خیلی از زوایای این موضوع مورد بررسی قرار میگرفت. لاریجانی با تاکید بر اینکه در بحث مذاکرات هستهای نمیخواهم بگویم که تمام خواستههایمان محقق شد افزود: اما مذاکره برنامهریزی و فکرشدهای بود و در مذاکرات طبیعی است که بخشی از خواستهها محقق و بخشی نیز محقق نشود. از اینرو طرحی که به مجلس ارائه شد اینگونه نبود که ابتدا به ساکن تدوین شود، بلکه روی این طرح از قبل کار کارشناسی انجام شده بود. بعد از آنکه به توافق رسیدیم، این موضوع مطرح شد که در ایران چه نهادی تصمیم میگیرد. این موضوع بحث شد که آیا شورای عالی امنیت ملی تصمیم میگیرد یا مجلس شورای اسلامی. از این جهت که مذاکرات هستهای جزو مسائل استراتژیک کشور است، حتما به تایید رهبری نیاز دارد و پرونده هستهای همواره در شورای عالی امنیت ملی بوده و مصوبات شورا میبایست به تایید مقام معظم رهبری برسد. رئیسمجلس اظهار داشت: علاوه بر این مجلس نیز نمیتواند جدا از این روند باشد، زیرا برخی از بخشهای توافق نیاز به قانون مشخص دارد، بنابراین در نهایت مشخص شد که هم مجلس باید نظر دهد و هم شورای عالی امنیت ملی. البته در اینجا اختلافنظر بود، طوری که رئیس جمهور میگفت نیازی به اعلام نظر مجلس نیست و نظر ما این بود که اعلام نظر مجلس ضروری است. به هرحال این نظرات در خدمت رهبر معظم انقلاب مطرح و ارائه شد و ایشان نظرشان این بود که مجلس نظر دهد. از طرف دیگر بحث این بود که طرح مذکور را چگونه باید تنظیم کرد؟ آیا خود متن توافقنامه را باید تصویب کرد یا اینکه طرحی تدوین شود تا مشخص کند که این توافقنامه با چه شرایطی باید اجرایی شود؟ که در نهایت نظر دوم پذیرفته شد. البته تمام این مسائل در نظام بحث شد و چیزی نبود که ساده از کنار آن بگذریم و این مسائل تا تدوین طرح اولیه حدود ۲ ماه به طول انجامید.
برخی در مجلس خلاف وعده عمل کردند
رئیسمجلس تصریح کرد: من به خاطر دارم قبل از اینکه این بحث در مجلس مطرح شود، در بخشهای مختلف نظام این موضوع مطرح شد، طوری که در دفتر رهبری، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و مجلس این موضوعات مورد بحث قرار گرفت و حتی روسای فراکسیونهای مجلس را دعوت کردیم و در نهایت به توافقی رسیدیم که این طرح چه خصوصیاتی داشته باشد و حتی متن طرح میان دو فراکسیون طی دو روز بحث شد و مولفههای آن مشخص شد و قرار شد در برخی موارد اختلافی من جلساتی را با حضور افراد بگذارم که این جلسات نیز برگزار شد و در نهایت برخی ابهامات و اختلافات رفع و سپس به جمعبندی رسیدیم. منتها در این مساله نیز مانند برخی مسائل افراد خلاف وعده عمل و بداخلاقی کردند که این موضوع مشکلاتی ایجاد میکند. به گفته رئیسمجلس، البته در آن زمان قرار بود وقتی فراکسیونها توافق کردند، در مجلس نیز یک نظر واحد مطرح شود، اما شاهد بودیم که این موضوع صورت نگرفت و آنها گفتند که ما نتوانستیم در فراکسیون خودمان وحدت ایجاد کنیم، پس واژه ۲۰ دقیقه مباحث ظاهری است و پشت این موضوعات ۲ تا ۳ ماه در سطوح مختلف نظام کار جدی شده است. او در بخشی دیگر گفت: قضایای ۲۲ بهمن هیچ ربطی به مردم قم نداشت.
کسی که با نظر فرد دیگری مخالفت دارد که با لنگه کفش مخالفت خود را اعلام نمیکند. از طرف دیگر قطعا حادثه ۲۲ بهمن قم یک اقدام سازماندهی شده بود و ما اطلاعات مربوط به آن را به دست آوردیم. اصلا به هیچوجه این مسائل بدون سازماندهی امکانپذیر نیست. این را به عنوان یک اصل کلی بدانید. همچنین من در کل این کارها را به ضرر جمهوری اسلامی میدانم، به ویژه برای استان قم، این اقدامات خیلی مضر است، زیرا این استان مرکز تشیع بوده و مراجع عظام و علمای بسیاری در آن هستند.
دولتفعلی مسیراقتصادی را درست دنبال میکند
لاریجانی در بخش دیگری از این جلسه در ارزیابی وضعیت کنونی اقتصاد اظهار داشت: به نظر من دولت فعلی مسیر اقتصادی را درست دنبال میکند، البته ممکن است که حرکتش کند باشد، اما مسیر را درست تشخیص داده و طی میکند و خوشبختانه در جهت کنترل تورم، توسعه سرمایهگذاری و انضباط اقتصادی حرکت کرده است