روستای پنج هزار ساله تپه یلدا شهرسوخته تا 10 سال آینده از دل خاک بیرون می آید!
سرپرست گروه باستان شناسی تپه یلدا (طالب خان 2) گفت: روستای پنج هزار ساله تپه یلدا یکی از محوطه های اقماری شهر سوخته در صورت تخصیص اعتبار تا 10 سال آینده از دل خاک بیرون می آید.
حسینعلی کاوش گفت: فصل کاوش تپه یلدا یا همان طالب خان 2 در محدوده شهر سوخته که از 20 بهمن آغاز شده تا 25 اسفند ادامه دارد.
وی افزود: 25 نفر از دانشجویان دانشکده هنر دانشگاه زابل از ابتدای چهارمین فصل کاوش باستان شناسی تپه یلدا مشغول به حفاری و کاوش هستند.
وی بیان کرد: در کاوش های گذشته احتمال وجود محوطه کارگاهی در این تپه باستانی داده شد که عمده تولیدات آن در بخش های صنعتی، سفال، سنگ تراشی و فلزگری بوده است.
استادیار گروه باستان شناسی دانشگاه زابل گفت: آثار به دست آمده از تپه یلدا با سه هزار و 500 متر مربع وسعت مربوط به دوره های دوم، سوم و چهارم تاریخی شهر سوخته است.
وی هدف از باستان شناسی تپه یلدا را بررسی نقش دشت جنوبی سیستان در زندگی انسان های عصر مفرغ برشمرد و بیان کرد: فضاهای معماری به دست آمده از این تپه احتمالا انبار و محوطه کارگاهی است چرا که هنوز کاوش ها به نتیجه نهایی نرسیده است.
کاوش افزود: با اختصاص بودجه و استمرار کاوش ها تا 10 سال آینده روستای پنج هزار سال گذشته از دل خاک های تپه یلدا خارج می شود و مردم از نزدیک با معماری و نحوه زندگی مردم آن زمان آشنا خواهند شد.
وی گفت: بر اساس بررسی های صورت گرفته در محوطه های شهرسوخته، در دشت جنوبی سیستان بیش از 600 محوطه عصر مفرغ وجود دارد که تپه یلدا یکی از آنها است.
دانشکده هنر دانشگاه زابل دارای چهار رشته معماری، باستان شناسی، مرمت آثار و شهرسازی و یک مرکز تحقیقات باستان شناسی است.
منطقه سیستان با دارا بودن آثار و ابنیه های تاریخی زیاد بهشت باستان شناسان دنیا لقب گرفته است به طوری که هر چه کاوشگران و باستان شناسان خروارها خاک را از روی این آثار کنار بزنند مردم دنیا با شگفتی این منطقه بیشتر آشنا می شوند.
تاکنون فقط انجام کاوش توسط باستان شناسان در 2 درصد پایگاه جهانی شهر سوخته مردم دنیا را به شگفتی واداشته است.
منبع؛ ایرنا